26 dagen Oeganda

Deze begeleide selfdrive voert u óók naar het afgelegen noordoosten van Oeganda; een bezoek aan de Karamajong stam en een aantal wildkampeerplekken zal na deze vakantie nog lange tijd onderwerp van gesprek zijn!  En wat te denken van een bucketshower bij Murchison Falls!

Hoogtepunten van deze reis:
-Zelf rijden door het Oegandese landschap en stoppen  wanneer u dat wilt!
-Slapen in een daktent, u bent één met de natuur!
-Rondleiding en overnachting bij Kinderhulp Afrika
-Abseilen bij Sipi Falls
-Wandeling 3 watervallen onder leiding van een lokale gids
-Karamajong stammen
-Bezoek aan de grootste Manyatta van Oost-Afrika
-Selfdrive in Kidepo National Park
-Village Walk Karenga onder leiding van een lokale gids
-Selfdrive en bezoek watervallen in Murchison Falls NP
-Zelf inkopen doen op lokale markten
-Bezoek vissersdorpen Lake Edward
-Kamperen aan het Nkuruba kratermeer
-Natuurwandeling Ruwenzori Mountains
-Chimpansee tracking in de Kyambura kloof
-Selfdrive Queen Elizabeth National Park
-Boottocht Lake Bunyonyi
-Bezoek gorilla’s of Nature Walk Bwindi
-Kano boottocht Mabamba Swamp op zoek naar de schoenbek ooievaar

Prijs o.b.v. 2 volwassenen en 1 auto   € 5790,-  pp
Prijs o.b.v. 4 volwassenen en 2 auto’s € 4850,-  pp
Prijs o.b.v. 6 volwassenen en 3 auto’s € 4150,-  pp
Kinderen t/m 17 jaar: € 1895,-
Deze prijzen gelden voor boekingen in 2020.
Wij rijden met maximaal 2 volwassenen en 3 kinderen per auto.
Frank rijdt in zijn eigen auto met u mee.

Deze prijs is inclusief:
*Transfers van en naar de luchthaven Entebbe
*2 overnachtingen guest house kinderdorp
*Alle overnachtingen op Campsites
*Entreegelden alle wandelingen, excursies en gamedrives zoals omschreven
*Begeleiding lokale gidsen
*Toyota Landcruiser 4×4 met met campinguitrusting bestaande uit:
-Daktent (grootste maat 1.60×2.40) met matras
-Kussens/slaapzakken
-Stoelen/Tafel
-Kookgerei/servies
-Gasbrander/gasfles
-2 olielampen
-Koelkast
-80 l watertank met (drink) waterfilter
-Omvormer 12v naar 220v voor laden van laptop fototoestel e.d.
-Vhf radio voor onderling contact
*Brandstof (diesel)
*Begeleider/monteur met eigen auto
. Deze auto is uitgerust met zandladders, lier, hi lift jack, gereedschap en onderdelen

Exclusief:
*Vliegticket
*Eten/drinken
*Visum $ 50,– per persoon
*Bezoek aan gorilla’s, kosten hiervoor zijn $ 620,– (Andere optie is een Nature Walk $ 30,–)

Een korte beschrijving per dag:
Dag 1
Vlucht Amsterdam-Entebbe
Op de luchthaven wordt u verwelkomt en na 1,5 uur rijden komt u aan bij Kinderhulp Afrika. Dit dorp is gelegen ten noordoosten van de hoofdstad Kampala. De eerste 2 nachten verblijft u in 1 van de gastenhuisjes.

Dag 2
Rondleiding in het kinderdorp. U kunt eventueel een les bijwonen want het kinderdorp heeft haar eigen lagere- en middelbare school. Bij aankomst op zaterdag is er de mogelijkheid om op zondag de kerkdienst bij te wonen. De kinderen zijn gewend aan “muzungus” en gaan tijdens uw aanwezigheid gewoon door met hun dagelijkse bezigheden zodat u u niet opgelaten hoeft te voelen. 
Uitleg over uw auto en kampeeruitrusting.
Proviand inslaan voor de komende dagen. (o.a. op lokale markten)

Dag 3
Vandaag gaat u voor het eerst zelf rijden en maakt u kennis met het hectische verkeer rondom Kampala. Als we de stad uit zijn wordt het al snel rustiger op de weg zodat u kunt genieten van het groene, heuvelachtige landschap. De rit naar Sipi Falls geeft een goed beeld van de producten die in Oeganda worden verbouwd, de akkers staan vol met theeplantages, suikerriet en papyrusplanten.
We rijden rustig en stoppen voor een foto of lunch als u daar behoefte aan heeft.
 U overnacht op een camping in de directe omgeving van de Sipi Falls.

Dag 4
Vandaag kunt u direct naast de Sipi Falls abseilen. In de middag maakt u een wandeling langs de 3 watervallen onder leiding van een lokale gids. Een andere optie is een dagwandeling waarbij de natuur en lokale cultuur centraal staat.

Dag 5
Vanaf nu rijden we alleen nog maar off road verder richting het noordoosten van Oeganda, het leefgebied van de Karamajong. In 2010 is dit gebied ontwapend en veilig voor bezoek. Omdat er nog maar weinig toeristen komen kunt u optimaal genieten van de prachtige omgeving. Het landschap wordt beheerst door grote manyatta’s, de traditioneel gebouwde hutten waar de Karmajong nog in harmonie met de natuur leven.
 We zoeken een wildkampeerplaats voor de nacht.

Dag 6
We rijden het laatste stukje naar Kotido. Op slechts 10 km afstand van dit dorp ligt de grootste manyatta van Oost-Afrika, waar we onder begeleiding van de locale gids een bezoek aan brengen. 
We worden bij hen ontvangen en meegenomen in hun dagelijks leven.
Vanaf de nabij gelegen berg hebben we een prachtig uitzicht over deze Nakipelimoru Manyatta en de wijde omgeving.
 We overnachten op een rustig gelegen camping in Kotido.

Dag 7
Gelegen in de noordoostelijke hoek, ongeveer 700 km van Kampala en tussen de grens met Soedan en Kenia; Kidepo N.P. het meest geïsoleerde park van Oeganda!
 Hier zijn onovertroffen landschappen zoals die in geen ander park in Oost-Afrika worden gevonden. Er leven meer dan 86 soorten wilde dieren, waaronder de olifant, leeuw, zebra, giraffe, dik-dik, buffel, oribi en waterbok. Er komen zes verschillende primaten voor en meer dan 460 vogelsoorten. De begroeiing kan het best worden omschreven als open savanne met bomen die sterk variëren in structuur en samenstelling. Op de hoge locaties domineert bergbos, terwijl de gebieden langs de Lorupei rivier begroeid zijn met dichte acacia bossen. Na de middag safari kamperen in het park op een heuvel met prachtige vergezichten en met een beetje geluk een typisch Afrikaanse zonsondergang.

Dag 8
Vandaag staan we met zonsopgang op en maken we een ochtend gamedrive. Kidepo N.P. heeft door zijn ligging slechts 3000 bezoekers per jaar, niet zelden zijn wij de enige die dag! 
Net buiten Kidepo bezoeken we Karenga waar we een village walk maken onder leiding van een lokale gids. U ziet onder andere hoe het lokale bier wordt geproduceerd.

Dag 9
We rijden door naar Kitgum, de grootste plaats in het uiterste noorden en centrum van administratie voor de regio. In het hele gebied zien we traditionele dorpjes en enorme velden met katoenplantages. 90% van de bevolking leeft hier van de landbouw.
We kamperen bij het Bomah hotel te Kitgum. Dit hotel heeft een zwembad.

Dag 10
Een rijdag naar het aan de oevers van Lake Edward gelegen Murchison river Lodge. Vanuit uw luie stoel kunt u genieten van de mooie vergezichten en de zonsondergang.
 Het is het ideale vertrekpunt om de volgende dag Murchison Falls N.P. te bezoeken.

Dag 11
Misschien wel het meest indrukwekkende wat de Nijl laat zien op haar lange tocht vanaf het Victoria meer tot aan de Middellandse zee, zijn de Murchison watervallen. De langste rivier ter wereld stort zich hier over een breedte van nog geen zes meter explosief in een wolk van bruisend wit water naar beneden. 
Het Murchison Falls N.P. is het grootste Oegandese wildpark: 3840 km2. De Nijl verdeelt dit park in tweeën. Het landschap varieert van dicht regenwoud in het heuvelachtige zuidwestelijk deel tot vlakke savannes in het noordwesten. Murchison Falls is door haar ligging aan de Nijl een van de mooiste parken van Afrika.
Vandaag maken we een gamedrive in het uitgestrekte savannelandschap. Buffels, olifanten, leeuwen, hartebeesten, luipaarden en Uganda Kobs komen we hier zeker tegen! Bovendien is Murchison Falls het enige park in Oeganda waar giraffen voorkomen. Het vogelleven langs de rivieroevers is zeer uitbundig met maar liefst 350 vogelsoorten, waaronder kingfishers, bee-eaters en de zeldzame shoebill stork (schoenbekooievaar).
 Ook bezoeken we de top van de waterval. Miljoenen liters water vallen door een zes meter nauwe spleet met immens kabaal naar beneden. Per seconde stroomt er 360.000 liter water doorheen.
 We overnachten te midden van het wild, aan de oever van de Nijl op slechts enkele honderden meters van de waterval.

Dag 12
We rijden langs de oevers van Lake Albert verder zuidwaarts. Het is zeer de moeite waard om een kijkje te nemen in 1 van de vissersdorpen langs het meer. De bevolking is hier nog niet gewend aan toeristen en zij gaan tijdens onze aanwezigheid gewoon door met hun dagelijkse bezigheden.
 We kamperen op een schiereiland, te midden van de vissersboten.

Dag 13
We rijden voor een groot deel off road maar op een goed begaanbare weg richting Fort Portal. Onderweg kunt u zo vaak stoppen als u wilt voor een bezoek aan een locale markt, contact te maken met de bevolking, of om te lunchen onder een mooie boom.
 In de omgeving van Fort Portal zijn de heuvels begroeid met theeplanten. Het is 1 grote groene lappendeken. De ananassen die hier verbouwd worden zult u niet snel weer zó lekker eten als daar.
 We overnachten op een bij ons zeer geliefde plaats; Nkuruba Krater Lake.

Dag 14
Vandaag blijft u heerlijk een dag relaxen bij Nkuruba Campsite, die is opgezet door de locale bevolking. De campsite is gelegen aan het Nkuruba kratermeer waarin je veilig kunt zwemmen. Je kunt ook alleen pootjebaden, tijdens het baden krijgt u er een pedicurebehandeling bij want de kleine visjes eten de dode huidcellen van uw voeten!
 U kunt er ook voor kiezen om een boswandeling te maken of de locale markt te bezoeken.
 Dagelijks komen de red tailed, velvet en colobus apen naar het kratermeer. Zij zorgen voor urenlang vermaak!

Dag 15
In de middag arriveren we bij Rwenzori Turaco View Campsite, gelegen aan de voet van het Rwenzori gebergte. ’s Middags kunt u op pad met een gids voor een bos/natuur wandeling of een “village walk”, de leefwijze van de locale bevolking staat tijdens deze wandeling centraal.

Dag 16
We brengen vandaag een bezoek aan de Kyambura kloof. Niet alleen de zoektocht naar chimpansees is hier een unieke ervaring, ook de 2 tot 3 uur durende wandeling door het 100 meter diepe ravijn, geheel bedekt met tropisch regenwoud, is heel indrukwekkend. Dit is ook het leefgebied van de red-tailed monkeys en de black-and-white colobus en andere primaten.
 We maken een middag gamedrive door Queen Elizabeth N.P. en overnachten aan de oevers van Lake Edward. Niet zelden komen de nijlpaarden hier ’s nachts de kant op om vlakbij je auto te grazen.

Dag 17
We maken een ochtend gamedrive in Queen Elizabeth N.P. U kunt hier vrijwel alle landschapssoorten verwachten. Niet voor niets bestaat er van de zijde van de UNESCO grote belangstelling voor het ecosysteem. Er zijn natte en droge savannen, kratermeren, moerassen en tropisch (regen)woud. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vrijwel alle dieren wel ergens een plaatsje vinden waar ze ongestoord kunnen leven zonder zich druk te hoeven maken over hun dagelijkse voedsel. Het meest uitzonderlijke dier, vrijwel uniek in Oeganda maar ook elders een bezienswaardigheid van de eerste orde, is de boomklimmende leeuw. Ook op de grond levende soortgenoten zijn volop aanwezig, net zoals het luipaard, het wrattenzwijn, grote kudden buffels, er zijn hyena’s, honderden Oegandese kobs, diverse soorten antilopen, duizenden nijlpaarden en grote groepen bavianen. Vogels? Meer dan 600 soorten!
’s Middags rijden we door naar Lake Bunyonyi waar we kamperen bij Amasiko Eco Farm,
 Amasiko is gevestigd op de uiterste punt van een schiereiland in Lake Bunyonyi, een kratermeer in de Kigezi Highlands een bergachtige streek in het Zuidwesten van Oeganda. Het is een unieke locatie, ver van het massatoerisme.
 We verblijven hier 3 nachten.

Dag 18 en 19
Lake Bunyonyi is vrij is van ziektes en plagen en daardoor ideaal om in te zwemmen. U kunt vanaf de loopplank een heerlijke duik nemen. Het meer is hier meteen 6 meter diep. 
Op Amasiko leeft een grote variëteit aan vogels. Zo woont er een koppeltje kraanvogels in één van de hoge bomen. Amasiko is hiermee een ideale plek voor vogelliefhebbers. Neem zelf een verrekijker mee!
 In overleg met u maken we een culturele wandeling, kanotocht of kan er een tocht per motorboot geregeld worden.
 Voor $10,– kunt u een heerlijk 3 gangen diner bestellen in het “huiskamerrestaurant”

Dag 20
Rijdag naar Bwindi NP

Dag 21
Bezoek aan Gorilla’s of nature walk in Bwindi NP

Dag 22
Bwindi NP is ook uitermate geschikt om vogels te spotten. U maakt een wandeling onder leiding van een lokale gids.

Dag 23
We rijden langzaam terug in de richting van Kampala, onderweg laten we u nog 1 bijzondere plek zien; Rwakobo Rock.
 Rwakobo Rock hotel is gelegen aan de rand van Lake Mburo N.P. Een kleine klim naar de top van de heuvel wordt beloond met prachtige vergezichten.
 Vanuit het restaurant heeft u ook een fantastisch uitzicht en wordt u vermaakt door de apen en herten die in de directe omgeving rondlopen.
 Voor $10,– zorgt de Engelse eigenaar voor een heerlijk 3 gangen diner.

Dag 24
Bezoek aan Mburo NP. U kunt hier kiezen voor een boottocht over Lake Mburo of een wandeltocht.
We kamperen direct aan het meer.

Dag 25
Korte rijdag naar Mabamba Swamp

Dag 26
We staan vroeg op voor een boottocht en gaan onder leiding van een lokale gids op zoek naar de schoenbek ooievaar/shoebill in het Mabamba moeras.
U wordt per taxi naar de luchthaven van Entebbe gebracht.
Avond of nachtvlucht Entebbe-Amsterdam.

Foto’s Oeganda  / Film Oeganda
Bekijk deze video voor een algemene impressie.
Voor informatie en/of boekingen: contact