21 dagen Oeganda – Kenia

21 dagen Oeganda-kenia kaartOp basis van onze eigen kennis en ervaring hebben wij deze 21 daagse reis  voor u samengesteld.
De reis start in Oeganda, de groene parel van Afrika en eindigt in Kenia, het land van betoverende natuur en vele stammen.

Hoogtepunten van deze reis:
Oeganda:
Verblijf en rondleiding in het Kinderdorp Children’s Welfare Mission en indien gewenst het bijwonen van een les en/of zondagse kerkdienst
Mount Elgon
Karamajong stam.

Kenia:
Bezoek aan het Northern Island gelegen in het Turkana meer en de Turkana stam.
Een boottocht op Lake Baringo waarbij u gegarandeerd nijlpaarden, krokodillen en veel vogelsoorten van dichtbij kunt zien. ’s Nachts hoort u de nijlpaarden grazen niet ver van uw daktent.
Wandeling onder leiding van een lokale gids waarbij u kennis maakt met de Pokot stam en hun leefomgeving.
Al eens tussen de gnoes, zebra’s, giraffes of buffels gefietst? Dit is uw kans want dat kan in Hell’s Gate NP
Wandeling door de Njorowa kloof
Met eigen auto door Masai Mara NP op zoek naar de big five (olifant,neushoorn,buffel, leeuw,luipaard)

Prijs o.b.v. 2 volwassenen en 1 auto    € 4.450,- pp
Prijs o.b.v. 4 volwassenen en 2 auto’s  € 3.750,- pp
Prijs o.b.v. 6 volwassenen en 2 auto’s  € 3.350,- pp
Kinderen t/m 17 jaar € 1795,- pp
Prijzen gelden voor boekingen in 2020.
Wij rijden met maximaal 2 volwassenen en 3 kinderen per auto.
Frank rijdt in zijn eigen auto met u mee.

Deze prijs is inclusief:
*2 transfers van en naar de luchthaven
*2 overnachtingen guest house kinderdorp
*Alle overnachtingen op Campsites
*Entreegelden alle wandelingen en excursies
zoals omschreven
*Toyota Landcruiser Prado 4×4 met
met campinguitrusting bestaande uit:
-Daktent (grootste maat 1.60×2.40) met matras
-Kussen/slaapzakken
-Stoelen/Tafel
-Kookgerei/servies
-Gasbrander/gasfles
-2 olielampen
-Koelkast
-80 l watertank met (drink) waterfilter
-Omvormer 12v naar 220v voor laden van laptop
fototoestel e.d.
-Vhf radio voor onderling contact
*Autoverzekering
*Brandstof (diesel)
*Visum Kenia/grenskosten auto
*Begeleider/monteur met eigen auto
Deze auto is uitgerust met zandladders, lier,
hi lift jack, gereedschap en onderdelen

Exclusief:
* Vliegticket.
Prijsindicatie vlucht:
indirecte vlucht (1 overstap) € 550,- (excl. btw)
directe vlucht € 680,-  (excl.  btw)
*Eten: prijsindicatie € 75,- per week
*(non) alcoholische dranken
*Visum bij aankomst Oeganda $ 50,- verkrijgbaar
op vliegveld
*Reisverzekering

Reisbeschrijving per dag:
Dag 1
Vlucht Amsterdam-Entebbe
Op de luchthaven wordt u verwelkomt en na 1,5 uur rijden komt u aan in het kinderdorp
Children’s Welfare Mission (www.kinderhulp-afrika.nl) Dit dorp is gelegen ten oosten van de hoofdstad Kampala.
De eerste 2 nachten verblijft u in het guesthouse van het kinderdorp.

Dag 2
Rondleiding in het kinderdorp. U kunt eventueel een les bijwonen want het kinderdorp heeft haar eigen lagere- en middelbare school. Bij aankomst op zaterdag is er de mogelijkheid om  op zondag de kerkdienst bij te wonen.
Uitleg over uw auto en kampeeruitrusting.
Proviand inslaan voor de komende dagen. (o.a. op lokale markten)

Dag 3 
Vandaag gaat u voor het eerst zelf rijden en maakt u kennis met het hectische verkeer rondom Kampala. Als we de stad uit zijn wordt het echter al snel rustiger op de weg zodat u ook oog kunt hebben voor het groene, heuvelachtige landschap.
We kamperen in de directe omgeving van Sipi Falls.

Dag 4   
Mount Elgon is een dode stratovulkaan op de grens van Oeganda en Kenia. Het oppervlak bestaat grotendeels uit rood laterietgesteente. Het is de oudste en grootste solitair gelegen vulkaan in Oost-Afrika en beslaat een gebied van 3500 km2. We rijden via de noord kant van Mount Elgon naar de grens met Kenia. Hierbij passeren we de Sipi Falls. Al snel verlaten we het asfalt, en rijden we langs de vele bananen plantages en akkers. We overnachten op het terrein van een lodge.

Dag 5   
Na het passeren van de grens  rijden we Mount Elgon af en gaan richting het noorden op weg naar Lodwar . hier komen we in het gebied van de Karamajong. Hun veestapel is het belangrijkste bezit en zij houden zich sterk vast aan hun tradities. Het landschap verandert nu snel van groene heuvels in droge rotspartijen en weer in droge steppen.   De 4×4 (fourwheeldrive) auto’s worden nu onmisbaar want de wegen worden steeds slechter.
Andere toeristen (überhaupt veel ander verkeer) zult u hier niet of nauwelijks nog tegenkomen. Het wordt warm, droger en stoffiger. De bevolking leeft voornamelijk van zijn vee dat bestaat uit geiten en dromedarissen. Vanavond zoeken  we een wildkampeerplaats.

Dag 6  
We gaan weer verder op weg naar lodwar. In Lodwar kunnen we ons weer bevoorraden. Dan maken we ons op voor de laatste etappe van Lodwar naar Eliye Springs. We rijden nu door een woestijnachtig gebied. Maar na al die droogte en hitte wordt u dan ook beloond met een klein paradijs op aarde. Eliye Springs dat gelegen is aan Lake Turkana, een jadegroen kleurend woestijnmeer in het droge noorden van Kenia. Door de hoge temperatuur en de geografische onbereikbaarheid behoudt Turkana zijn wilde karakter. We kamperen onder de palmbomen aan het Turkana strand.

Dag 7
Lake Turkana, voorheen bekend als Lake Rudolf, is een meer in de noordelijke Rift Valley  en reikt tot over de grens in Ethiopië. Het is het grootste permanente woestijnmeer, en het grootste alkalinemeer ter wereld. De stenen in het gebied zijn van vulkanische oorsprong. Aanlandige en aflandige winden kunnen zeer sterk zijn omdat het meer langzamer opwarmt en afkoelt dan het land. Plotselinge en hevige stormen komen dan ook geregeld voor.
Als het weer het toelaat maken we een boottocht naar Central Island NP. Dit eiland staat sinds 1997 op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het grote kratermeer op het eiland is een belangrijke nestelplaats voor grote aantallen krokodillen en watervogels. Eenmaal op het eiland aangekomen gaan we te voet verder naar het kratermeer, wat onder de heersende omstandigheden vermoeiend kan zijn maar zeker de moeite waard is.

Dag 8   
Rijdag van Eliye Springs naar Marich Pass. De nomadische Turkana stam leeft in dit gebied. Het lijkt alsof hier de tijd heeft stilgestaan. Melk en bloed vormen het hoofdvoedsel van deze mensen en van de huiden van het vee worden slaapmatten, sandalen en dakbedekkingen voor hutten gemaakt. Geiten en schapen worden alleen geslacht voor gasten of andere rituelen. Dromedarissen spelen ook een grote rol in het leven van de Turkana. Ezels worden alleen als lastdier gebruikt. In de omgeving van Lokichar kamperen we in de bush.

Dag 9  
De wegen, die niet kunnen worden vergeleken met normale doorgaande wegen, vormen een grote uitdaging voor ons en de auto’s! In het droge seizoen lijkt het alsof je op een ouderwets wasbord rijdt, en na regen in een rivier van modder. Het is soms dan ook moeilijk om je aan het reisschema te houden. De rijtijd kan soms dan ook langer duurder dan gepland.
Aankomst in Marich Pass. Verblijf op een camping, gelegen aan de Moruny rivier, met uitzicht op Mount Koh. We krijgen hier geregeld bezoek van apen en deze prachtige camping is ook het leefgebied van honderden vogels.

Dag 10
Vandaag heeft u de gelegenheid om onder leiding van een lokale gids een wandeling te maken naar Mount Koh waarbij u meer te weten komt over de lokale landbouw en levenswijze van de Pokot stam.
Een tweede overnachting op de camping aan de Moruny rivier.

Dag 11   
Rijdag van Marich Pass naar Lake Baringo. Deze rit geeft u ook weer een goede indruk van het dagelijks leven van de lokale bevolking. We rijden door vele kleine dorpjes waar de kinderen je vrolijk zwaaiend tegemoet rennen. Onderweg kunt u de Pokot ontmoeten, een nomadenvolk dat met geiten en dromedarissen rondtrekt. Zij vallen op vanwege de grote hoeveelheid bijzondere sieraden die de vrouwen om hun nek dragen en hun typische haardracht. Aan het eind van de middag komen we aan bij het Baringomeer, een van de vele meren gelegen in de Rift Valley.
Verblijf bij Robert’s Camp: een camping aan het Baringo meer.

Dag 12
Robert’s Camp is een heerlijke plek om even bij te komen.
Het meer is een paradijs voor vogelliefhebbers. We maken een prachtige boottocht op het meer waarbij u nijlpaarden, krokodillen en visarenden kunt zien.
Vanuit uw daktent kun u ’s nachts de nijlpaarden horen, die niet zelden pal naast uw auto staan te grazen.

Dag 13  
Vandaag rijden we sinds lange tijd weer eens over asfalt van Lake Baringo naar Nakuru.
Nakuru is de hoofdstad van de regio Nakuru en heeft zo’n 300.000 inwoners. Het is een redelijk moderne stad met alle voorzieningen. We doen hier inkopen.
Het gebied rondom de stad staat bekend om zijn enorme agrarische potentieel met talrijke kleine boerderijen en uitgestrekte agrarische ondernemingen. 10 km ten zuiden van Nakuru verblijven we op een mooi gelegen, goed verzorgde camping.

Dag 14   
Via de snelweg zouden we vandaag naar Naivasha kunnen rijden, maar een off-road weg over stoffige wegen die ons langs kleine nederzettingen voert behoort ook tot de mogelijkheden en is zeer aan te raden. Op de ruim opgezette camping gelegen aan het Naivasha meer wordt u verwelkomt door de apen. Ook hier komen de nijlpaarden tegen schemer de kant op. Deze camping heeft een zwembad.

Dag 15
Tijdens uw verblijf bij het Naivasha meer staat een bezoek aan Hell’s Gate NP op het programma. Als één van de weinige parken is het hier toegestaan om met de fiets op safari te gaan. Het is een bijzondere ervaring om tussen de zebra’s, gnoes, buffels, gazelles en bavianen te fietsen.
Het park concentreert zich rond de krater van de slapende Mount Longonot vulkaan.
We bezoeken te voet de Njorowa kloof. Deze kloof is op sommige plaatsen slechts enkele meters breed. Het is een kronkelende uitgesleten scheur in de rotsen. Deze kloof was het toneel voor meerdere actiefilms, onder meer van Tomb Raider/Cradle of life.

Dag 16   
Om snel veel kilometers af te kunnen leggen rijden we een groot deel van de dag over het asfalt naar Talek, één van de toegangspoorten tot Masai Mara NP.
We staan op een camping direct naast de entreepoort van de Masai Marai aan de Talek rivier, zodat u ’s avonds al een mooi uitzicht heeft over de enorme vlaktes en u het eerste wild al kunnen spotten vanuit  uw luie stoel.

Dag 17
’s Morgens kunt u vanaf de camping nog van het mooie uitzicht genieten. s’Middags maakt u een gamedrive in de Maasai Mara. Het landschap bestaat hoofdzakelijk uit grasvlaktes met acaciabomen en rivierbos. Het wild is daarom goed te zien: wildebeesten, gazelles, leeuwen, cheeta’s, olifanten, neushoorns, buffels, luipaarden en wilde zwijnen trekken over de vlaktes. De acaciabomen zijn het domein van de giraffes. Zij smullen van de bladeren, twijgen en scheuten. In het reservaat stroomt de Mara rivier, die vooral bekend is van de jaarlijkse migratie van zebra’s en wildebeesten.
’s Avonds komt u weer terug op dezelfde camping.

Dag 18
Bij zonsopgang gaat u nogmaals het reservaat in voor een ochtend gamedrive.
s’ Middags rijden we richting Narok en kamperen we nog een keer in de bush.

Dag 19 en 20  
Rijdag van Narok naar Nairobi. We overnachten op een camping zo’n 30 km ten zuiden van  Nairobi. U geniet hier van het buitenleven met uitzicht over de Ngong hills. Even relaxen bij het zwembad en misschien een laatste Tusker (keniaans bier). Een dagje de stad in behoort ook tot de mogelijkheden.

Dag 21
Terugvlucht Nairobi-Amsterdam