21 dagen Oeganda – Rwanda

22 dagen Oeganda-RwandaHoogtepunten van deze reis:

Oeganda:
Verblijf en rondleiding in het Kinderdorp Children’s Welfare Mission en het bijwonen van de lessen of zondagochtendmis
Ziwo Rhino Sanctuary
Murchison Falls NP
Kratermeer Nkuruba
Lake Bunyoni

Rwanda:
Kivu meer
Actieve vulkaan Nyiragongo. (net over de grens in Congo)
Off road route van Giseny naar Kibuye
Bezoek genocide monument Kigali
Akagera NP

Veelvuldige ontmoetingen met de lokale bevolking
Zelf rijden in een Toyota landcruiser 4×4 en afwijken van de gangbare wegen en routes
Slapen in een daktent, buiten koken en eten; u wordt één met de natuur

Deze reis is uit te breiden met een bezoek aan de gorilla’s.

Prijs o.b.v. 2 volwassenen en 1 auto    € 4.495,- pp
Prijs o.b.v. 4 volwassenen en 2 auto’s  € 3.850,-  pp
Prijs o.b.v. 6 volwassenen en 3 auto’s  € 3.375,- pp
Kinderen t/m 16 jaar in gezelschap van minimaal 2 volwassenen € 1795,-pp

Deze prijzen gelden voor boekingen in 2019.
Wij rijden met maximaal 2 volwassenen per auto.

 

Deze prijs is inclusief:
*2 transfers van en naar de luchthaven
*2 overnachtingen guest house kinderdorp
*Alle overnachtingen op Campsites
*Entreegelden alle wandelingen en excursies
zoals omschreven
*Toyota Landcruiser Prado 4×4 met
met campinguitrusting bestaande uit:
-Daktent (grootste maat 1.60×2.40) met matras
-Kussens/slaapzakken
-Stoelen/Tafel
-Kookgerei/servies
-Gasbrander/gasfles
-2 olielampen
-Koelkast
-80 l watertank met (drink) waterfilter
-Omvormer 12v naar 220v voor laden van laptop
fototoestel e.d.
-Vhf radio voor onderling contact
*Brandstof (diesel)
*Visum Congo/grenskosten auto
*Begeleider/monteur met eigen auto
Deze auto is uitgerust met zandladders, lier,
hi lift jack, gereedschap en onderdelen

Exclusief:
*Vliegticket.
Prijsindicatie vlucht:
indirecte vlucht (1 overstap) € 550,- (excl. btw)
directe vlucht € 680,-  (excl.  btw)
*Eten: prijsindicatie € 75,- per week
*(non) alcoholische dranken
*Visum bij aankomst Oeganda / Rwanda $ 100,- verkrijgbaar
op vliegveld
*Reisverzekering

Dag 1
Vlucht Amsterdam-Entebbe (Oeganda)
Wij halen u persoonlijk op van het vliegveld en brengen u naar ons guesthouse in het kinderdorp Children Welfare Mission. (www.kinderhulp-afrika.nl) Het dorp is gelegen ten oosten van de hoofdstad Kampala en ligt op 1,5 uur rijden van het vliegveld.
Zittend in de prachtige tuin van het kindorp geniet u onder de Oegandese sterrenhemel van een welkomstdrankje.

Dag 2
Rondleiding in het kinderdorp. Indien gewenst kunt u een les bijwonen want het kinderdorp heeft haar eigen lagere- en middelbare school. Bij aankomst op zaterdag kunt u op zondagochtend een kerkdienst bijwonen.
Uitleg over de auto en kampeeruitrusting.
Proviand inslaan voor de komende dagen. (o.a. op lokale markten)

Dag 3  120 km
Vandaag rijdt u zelf en maakt u kennis met het hectische verkeer rondom Kampala. Als we de stad uit zijn wordt het echter al snel rustiger op de weg en rijden we dwars door het groene, heuvelachtige landschap van centraal Oeganda.
Vanavond slaapt u voor het eerst in de daktent bovenop de auto. Deze tent zet u in minder dan 5 minuten op en de matrassen, kussens en slaapzakken liggen er permanent in. Hoog, droog, veilig en zonder ongedierte.
We kamperen bij de rangers post van het Ziwa Rhino Sanctuary. http://ziwarhino.com

Dag 4  120 km
We staan vroeg op om,  onder leiding van een ranger, te voet op zoek te gaan naar neushoorns. ‘s Middags rijden we door naar Fort Murchison Lodge http://www.naturelodges.biz/fort-murchison

We kamperen direct aan Lake Albert.  Aan de andere kant van het meer heeft u zicht op de oevers van Congo.

Dag 5 100 km
We staan vroeg op om vandaag het Murchison Falls National Park te bezoeken. Dit is een bijzonder gevarieerd park in centraal West-Oeganda. Naast savannegebied, vindt u hier tevens een heus regenwoud (waar chimpansees leven), een enorme waterval , een delta gebied en de Nijl stroomt er doorheen!  Het is met ruim 3800 vierkante kilometer het grootste nationale park in Oeganda. In dit park komen onder andere luipaarden, leeuwen, olifanten, giraffes (Rotshield), Oeganda kobs, buffels en nijlpaarden voor.
Een wandeling naar de top van de waterval staat ook op het programma. De Murchison waterval perst het water door een  7 meter nauwe spleet, waarbij enorme krachten vrijkomen. U zult soms de grond onder u voelen trillen.
We kamperen aan de oevers van Murchison waterval. Omdat deze kampeerplaats niet omheind is kunt u intens kennis maken met het dierenleven in het park. ‘s Nachts komen de nijlpaarden de kant op om te grazen. Omdat u in een daktent slaapt, kunt u dit allemaal van heel dichtbij ervaren.

Dag 6  85 km
Om de lange afstand tussen Murchison Falls en Fort Portal te onderbreken overnachten we in een typisch Afrikaans stadje: Hoima.

Dag 7+8  210 km
U rijdt vandaag over prachtige rode zandwegen langs bossen, dorpjes, bergen en heuvels richting Fort Portal.
We stoppen regelmatig bij kleine stalletjes om groente en fruit te kopen of om van een koud flesje frisdrank te genieten.
We kamperen op een camping aan het kratermeer Nkuruba. Deze camping wordt gerund door de lokale bevolking, de opbrengst komt ten goede aan een nabij gelegen weeshuis. Het meer met een doorsnee van 100 bij 100 meter is omsloten door steile hellingen die met tropisch bos begroeid zijn. Het is ook het domein van de zwart-witte en rode colubus apen. U kunt in het bilharzia vrije kratermeer zwemmen.

Dag 9  100 km 
Vandaag een korte rit richting Rwenzori Mountains. Onderweg bezoeken we een mandenmakerij die gerund wordt door vrouwen.  We verblijven op een campsite net buiten de Gate van Rwenzori NP.  Onder leiding van een locale gids mengen wij ons tussen de plaatselijke bevolking en bezoeken we een landbouw bedrijf, een plaatselijke smit en een voodoo dokter.

Dag 10 + 11  214 km
Off road rijden we verder in de richting van Lake Bunyonyi. Het meer is een prachtige plek om even te relaxen. U kunt hier zwemmen in het bilharzia vrije meer. We kamperen bij de Nederlander Wilfried,  hij kan ons alles vertellen over dit gebied, en als u wilt kookt hij ‘s avonds voor ons met groente uit eigen tuin.    http://www.amasiko.org/nl

Dag 12  150 km
Bij Kisoro passeren we de grens naar Rwanda, een paar dingen vallen meteen op; het is er schoon langs de weg (plastic zakjes zijn er zelfs bij wet verboden!) en er ligt aan de Rwandese kant ineens  asfalt, overigens vooral gebruikt door voetgangers, fietsers en brommers. Er staan zelfs echte verkeersborden!

We verblijven in Gisenyi bij Lake Kivu. Hier zult u kunnen genieten van de rust en het mooie uitzicht over dit kratermeer. We kamperen in de prachtige tuin van Bikini Tam Tam beach club. Vanaf hier kunt u aan de overkant de vulkaan Nyiragongo (Congo) al zien. Deze vulkaan verwoeste in 2002 nog 20% van stad Goma, (grenst aan Gisenyi)
In de prachtige baai wordt volop gevist. Bij zonsondergang vertrekken de houten kano’s (telkens met 3 aan elkaar gebonden als een soort van catamaran) om te gaan vissen met lampen aan lange houten stokken. ’s Morgens komen de vissers weer terug en vanaf de camping ziet u de kano’s met tientallen langskomen.

Dag 13
Vandaag staat een  wandeling naar de top van de nog actieve vulkaan de Nyiragongo op het programma, dit is een wel heel bijzondere ervaring!  We lopen de grens over naar Congo waar we opgewacht worden door 1 van de rangers van Nyiragongo NP.
De vulkaan ligt op 20 km ten noorden van Goma, in de buurt van Kibati waar de wandeling begint. De tocht duurt gemiddeld zes uur en u wandelt door weelderige bos- en lava velden met een steile helling in de buurt van de top.
De top ligt op 3468 m, heeft een gemiddelde diameter van 1.2 km, en heeft een diepe krater. In het midden van de krater bevindt zich ‘s werelds grootste lava-meer. Het uitzicht over het lava is adembenemend mooi, vooral ‘s nachts. We  overnachten in één van de 9 eenvoudige houten huisjes aan de rand van de vulkaan.

Dag 14
Vandaag lopen we in 5 uur naar beneden en worden door de ranger weer bij de grens afgezet.
We  kamperen een tweede nacht aan het Kivu meer.

Dag 15  115 km
U rijdt via een prachtige off-road route van Giseny naar Kibuye met onder andere uitzicht over de vele theeplantages. Op maandag is de Pfunda Tea plantage te bezoeken.
We overnachten nogmaals aan het Kivu meer alvorens we het binnenland inrijden richting de hoofdstad Kigali.

Dag 16+17  130 km
Vandaag rijdt u over asfalt naar Kigali, de hoofdstad van Rwanda. (850.000 inwoners)
Ondanks het bewogen verleden is Kigali tegenwoordig een vredige stad met veel nieuwe gebouwen. Na de genocide in 1994 heeft deze stad er veel aan gedaan om het centrum weer aantrekkelijk te maken voor toeristen. Het is een hele boeiende Afrikaanse stad en bijzonder schoon en overzichtelijk.
We overnachten op een camping in het centrum van de stad.

Dag 18
Na het ontbijt bezoekt u het Genocide Memorial in Kigali. Het genocide monument geeft op zeer indringende wijze weer wat er zich in Rwanda heeft afgespeeld tijdens de genocide van 1994. Houd u rekening met schokkende foto’s en videobeelden. Tijdens het bezoek aan het Genocide Monument zult u binnen enkele uren een volledig beeld krijgen van de genocide en roerige geschiedenis van Rwanda. U zult leren hoe de genocide is ontstaan en ook welke rol Europa (en met name België en Frankrijk) daarin hebben gespeeld.
In de middag rijden we naar Akagera NP

Dag 19
Akagera National Park is wellicht het best bewaarde geheim van Rwanda. Een plek waar u ontwaakt met uitzicht op spectaculaire savanne landschappen. Akagera is een paradijs voor nijlpaarden, olifanten, wildebeesten, antilopen, giraffes, zebra’s, leeuwen, luipaarden en bijzondere watervogels. Het Akagera park is 1085km2 groot en ligt in het noordoosten van Rwanda. De Akagera rivier die door het park stroomt, vormt de grens tussen Rwanda en Tanzania. Het park kent een grote diversiteit aan landschappen en vegetaties, van goudkleurige savannen met glooiende graslanden tot moerassen en berglandschap. In het zuiden van het park bevindt zich het Ihema meer, met zo’n 100km2 het grootste meer in het park. Sinds 1920 is het park beschermd gebied. Akagera wordt nog door weinig andere toeristen bezocht!

Dag 20
We rijden terug naar Kigali.

Dag 21
Wij brengen u naar de luchthaven van Kigali voor de terugvlucht naar Amsterdam.

Deze vakantie kunt u uitbreiden  met een bezoek aan de gorilla’s in het Nyiragongo NP.
(extra kosten inclusief verblijf in een hotel in Congo € 500,–)